BKR Hypotheken

De vraag of je een hypotheek kunt krijgen met BKR wordt vaak gesteld. Er zijn dan ook op meerdere informatie sites gegevens te vinden over het onderwerp BKR hypotheek en lenen met BKR. Voor we advies erover geven vinden we het wel belangrijk om gezegd te hebben dat het jouw verantwoordelijkheid als consument is om een verstandige overweging te maken voor je gaat lenen met een BKR notering. Omdat ieder contract en het verloop van afgesloten leningen en hypotheken bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) is opgenomen en voor verschillende betalingsperikelen coderingen worden gegeven, kan jouw BKR registratie geldverstrekkers doen besluiten om aan jou geen kredieten meer te verstrekken.

Een hypotheek aanvragen ondanks een registratie bij het BKR

Bij het BKR staan al jouw financiele afspraken geregistreerd. Heb je vroeger leningen afgesloten of hypotheken gehad, dan staat dat bij BKR geregistreerd. Dat hoeft echter niet per se te betekenen dat een nieuwe hypotheek niet mogelijk is. Wanneer je een aanvraag indient zal een bank direct bij het BKR gaan toetsen. Het zijn niet enkel de banken en hypotheekverstrekkers die je bij een aanvraag bij het BKR laten toetsen. Financieel adviseurs testen ook vaak om te zien wat de stats is van een aanvraag en of er mogelijkheden voor bestaan.

Voorheen werd altijd pas in een laat stadium gecheckt bij het BKR. Een BKR toetsing is tegenwoordig heel wat makkelijker uit te voeren door al onze moderne communicatiemiddelen. Daardoor is het best mogelijk dat al voor het definitief gaan behandelen van een aanvraag voor een lening of hypotheek, dus bij ontvangst van jouw persoonlijke gegevens, het eerst een BKR getoetst gaat worden. Wanneer uitkomst van BKR toetsing negatief is dan zal je al snel een berichtje krijgen over het feit dat een hypotheek niet mogelijk is. Als nu blijkt dat in het BKR is opgenomen dat je wel een lening of hypotheek heb gehad en je keurig netjes aan alle verplichtingen hebt voldaan, dan heb je een gunstige BKR registratie welke een aanvraag voor een hypotheek of lening niet in de weg zal staan.

Afwijzing voor je BKR hypotheek

Naast de groep aanvragers die altijd voor een hypotheek of lening zullen afvallen wegens bepaalde BKR registraties en de groep van personen welke met hun schoon BKR bij iedere instantie terecht kunnen, zijn nog diverse andere groepen van personen met BKR registraties. Een bank doet natuurlijk een BKR toets om te voorkomen dat ze de boot in gaan met het verstrekken van een hypotheek. Het is niet alleen in het belang van banken om BKR te toetsen, maar ook in jouw belang. De informatie die uit de BKR toetsing gehaald kan worden kan dan weer dienen in het kader van de zorgplicht voor de consument waar een hypotheek of lening aan verstrekt moet gaan worden. Bij het verstekken van een hypotheek en lening kan dan gekeken worden of met de lasten van de nog bij het BKR geregistreerde leningen op een verantwoorde manier een hypotheek verstrekt kan worden.

Bij een BKR waaruit blijkt dat de verplichtingen correct zijn nagekomen zal een hypotheek verstrekt kunnen worden op basis van de inkomenstoets. Als de toets uitwijst dat de verplichtingen in BKR kunnen worden ingelost, dan is het ook geen probleem om de hypotheek te verstrekken. Dat is ook van toepassing bij het aanvragen van een nieuwe lening, kunnen de lasten van de reeds BKR geregistreerde leningen voldaan worden naast de nieuw af te sluiten kredieten, is de vermelding in het BKR geen probleem. Indien er minder zware BKR coderingen zijn geregistreerd dan zou je voor een hypotheek of een lening zelfs al bij veel banken kunnen worden afgewezen voor een hypotheek of lening. In een dergelijke situatie is het dan ook verstandig om een aanvraag in te dienen bij een instantie of een geldverstrekker die gespecialiseerd is in leningen en hypotheken met BKR.

Wordt er dan een lening verstrekt door een van die geldverstrekkers, dan zullen de rentes en voorwaarden anders zijn als bij een hypotheek zonder BKR. Wanneer een BKR registratie zwaarder is wordt het steeds moeilijker om nog een hypotheek te krijgen. Pas op dat je niet eindeloos gaat lopen leuren door je aanvraag bij meerdere instanties tegelijkertijd in te dienen. Vraag eerst aan een instantie of tussenpersoon of daar mogelijkheden zijn tot het verstrekken van een hypotheek of lening met een BKR registratie.

Wat bij BKR wordt geregistreerd zijn alle hypotheken en leningen, niet alleen definitieve contracten. Voor een bank is het dus heel makkelijk om te zien of er al meerdere aanvragen zijn binnengekomen voor een bepaalde kredietnemer. Zien zij dus dat je al meerdere malen hebt aangevraagd dan zullen ze zich toch eens achter hun oren krabben en gaan nadenken over waarom jij zo vaak overal aanvraagt. Het zal dan vreemd gevonden worden dat de andere instanties die je aanvraag zichtbaar bij het BKR hebben getoetst, geen hypotheek of ander krediet aan je hebben verstrekt.

Meer weten over hypotheek , lees er meer over op de link in dit artikel

Plaats een reactie