Tweede hypotheek

Waarom zou je geen tweede hypotheek gaan afsluiten indien je een grote uitgave wenst te gaan doen?Geld voor een lening kan met een tweede hypotheek opgenomen worden voor verschillende besteding doeleinden.Met deze vorm van lening kun je niet alleen kostenposten dekken aan je eigen huis, maar ook consumptieve bestedingen doen. Een extra hypotheek kan ook afgesloten worden als overbruggingskrediet, waarbij je zelf kiest of je de resterende opnameruimte opnieuw besteedt of afbetaalt.

Het is goed vooraf te kijken naar het bedrag van de af te sluiten hypotheek.Indien je een BKR vermelding hebt dan zal uit een toets blijken of er sprake is van een negatieve BKR registratie.Wanneer je een extra hypotheek gaat afsluiten, maak dan vooraf eerst een vergelijking van de verschillende aanbieders op het gebied van rente.

Door de rente voor tweede hypotheken goed met elkaar te vergelijken is in de resultaten de mogelijke besparing op de maandlasten duidelijk te zien.De uiteindelijke hypotheeklasten, voor een lening die met een tweede hypotheek is afgesloten, zullen tevens bepalend zijn voor hoeveel hypotheek je maximaal zou kunnen krijgen.Moet je je tweede hypotheek wel of niet aflossingsvrij houden, dat moet je je terdege afvragen wanneer je een tweede hypotheek neemt.

Door een tweede hypotheek aflossingsvrij af te sluiten zal dit enkel naar een weloverwogen besluit gedaan moeten worden.Hou rekening met het feit dat de rente van een aflossingsvrije hypotheek doorloopt, ook al zijn de consumptieve goederen waarvoor je deze hypotheek hebt afgesloten al afgeschreven. Bij het maken van een berekening voor een tweede hypotheek zal hier dan ook rekening mee gehouden dienen te worden.Ga je de rentes voor een tweede hypotheek naast elkaar leggen, ga dan ook eens na of een WOZ krediet misschien een optie voor je is.

Over het algemeen kan een WOZ krediet als tweede hypotheek alleen aangegaan worden als er geen negatieve BKR notering in het spel is.

Financiering van consumptieproducten met een tweede hypotheek

In veel gevallen sluit men een persoonlijke lening af om een grote aanschaf, zoals een auto of boot, te doen.Wanneer je een duurder consumptief product wilt aanschaffen, zal de kans groot zijn dat je niet denkt aan een extra hypotheek om deze aankoop te betalen.Vaak wordt er bij de duurdere consumptieproducten ook een goedkope lening aangeboden.

Je beseft meestal niet dat je ook een tweede hypotheek voor de betaling kunt gebruiken, omdat aanbieders van de producten direct aangeven wat het product Je kunt contant betalen en dus onderhandelen over de prijs met de leverancier van het duurdere product, als je kiest voor een extra hypotheek om de betaling rond te krijgen. Het verschil tussen een financiering met lening of met een extra hypotheek is ook dat je bij de laatste verder niets te maken hebt met de leverancier van het product.

Als je een tweede hypotheek kiest als financiering van consumptieve goederen is de rente van deze lening niet fiscaal aftrekbaar.Wat een tweede hypotheek precies uitermate geschikt maakt als betaalmiddel voor de aankoop die je overweegt, is lastig te bepalen. Je zult, al dan niet samen met een adviseur, een goede afweging dienen te maken of een tweede hypotheek dan de juiste financieringsvorm is.Voor een bank zal het niet veel uitmaken waaraan je het geld dat je met een tweede hypotheek hebt geleend gaat uitgeven.

Voor de bank of instantie die je de extra hypotheek verschaft zijn weer andere zaken van belang. Wanneer je een extra hypotheek wilt gaan afsluiten, moet je eerst kunnen aangeven wat je inkomen is, wat je uitgaven zijn en wat de waarde van je huis is. Dat de waarde van een eigen huis voor een groot deel bepalend is voor een extra hypotheek spreekt voor zich; de woning fungeert als onderpand voor deze hypotheek.

Indien je niet in het bezit bent van een eigen huis is het niet mogelijk een tweede hypotheek af te sluiten.Als uitzondering, kan naast een eigen huis, kunnen op bezittingen van woonboten of vakantiewoningen ook wel eens tweede hypotheken afgesloten worden.Een tweede hypotheek kun je alleen afsluiten op basis van onroerende goederen en dus als lening daarvoor, en dus niet voor een roerend goed, zoals een auto, boot of tourcaravan, hoe hoog de prijs daarvan ook is. Doorgaans moet een taxatierapport aantonen of een koophuis de overwaarde heeft die nodig is bij het afsluiten van een extra hypotheek.

Meer weten over 2e hypotheek, lees er meer over op de link in dit artikel

Plaats een reactie